Liikennöitsijältä veloitettavat maksut

Liikennöitsijältä veloitettavat summat voidaan jakaa useaan luokkaan:

Ajonvälitysprosentti

Automaksu ja ajonvälitysprosentti toimivat eri tavalla. Kyseessä on kuitenkin samasta asiasta eli liikennöitsijältä veloitettavasta hallinnointipalkkiosta, korvauksesta, välitysmyyntivähennyksestä tms.

Ajonvälitysprosentti tarkoittaa sitä, että maksetusta tilityssummasta otetaan tietty prosentti. Ajonvälitysprosenttitilin ALV-koodin mukaan voidaan rajata sitä, minkä ALV-koodin omaavista tuotteista ajonvälitysprosentti otetaan. Lisäksi on huomioitava, että ajonvälitysprosentti otetaan vain niistä tuotteista, joilla on “Tilitä liikennöitsijälle” -valinta päällä.

Ajonvälitysprosentti voidaan määritellä joko auton taakse, ostohinnastoon (kaikille voimassaoleva) tai ostosopimukselle (tietylle liikennöitsijälle voimassaoleva). Jos ajonvälitysprosentti halutaan pois niin pitää varmistaa, että sopimuksilta ei löydy välitysprosentti sekä auton takana oleva ajonvälitysprosentti on 0.

Ajonvälityspalkkio ei varsinaisesti ole tuote tai tuoteryhmä, vaan se menee aina kaikista niistä tilille valitun ALV-koodin tuotteista, joilla on “Tilitä liikennöitsijälle” -valinta päällä. Taustalla se on sidottu Komissio-tuotteeseen.

Automaksu / Toimintamaksu / tms.

Automaksulla tarkoitetaan maksua, joka veloitetaan liikennöitsijältä ns. korvauksena tarjotuista palveluista. Automaksu veloitetaan liikennöitsijältä haluttuina aikoina ja tämä eroaa ajonvälitysprosentista siten, että automaksu vaatii käyttäjän toimenpiteitä, kun taas ajonvälitysprosentti veloitetaan automaattisesti jokaisen tilityksen yhteydessä. Huom: liikennöitsijän tiedoissa tulee valita “Automaksun veloitustapa” -kohdassa käytetäänkö esim. tilitysvähennystä vai laskutusta.

  1. Ensin luodaan tuote, joka halutaan veloittaa. Mene perusrekisteriin → Tuotteet → Luo uusi → anna vähintäänkin nimi, tyyppi (oltava “Palvelu”), tuotteen koodi, oletus määrän tyyppi (voi olla mikä vain, automaksulle sopii ehkä parhaiten kpl) ja alityyppi (oltava “Sopimusmaksu”) ja Tallenna.

  2. Sitten luodaan hinnasto. Mene hinnastoihin → Maksuhinnasto → anna voimassaolo ja halutessasi kuvaus, tallenna. Lisää automaksuna veloitettava tuote ja sille hinta. Tallenna.

  3. Sitten tarkista, että perusrekisterissä (Asiakkaat ja Liikennöitsijät -välilehti) liikennöitsijä on tyypiltään asiakas-liikennöitsijä, valitse “Automaksun veloitustapa” -kohdassa käytetäänkö esim. tilitysvähennystä vai laskutusta ja lisää hänelle maksutiedot. Automaksun kautta voidaan siis veloittaa liikennöitsijää, joka siis on poikkeuksellista (perusperiaate on, että asiakkaita veloitetaan ja liikennöitsijöille tilitetään).

  4. Seuraavaksi luodaan tilaus maksulle. Mene Tilausten hallintaan → Maksutilaukset → Uusi maksutilaus → hae Maksaja (hakee vain asiakkaat, joilla on myös liikennöitsijätunnus). Kun painat ensimmäisen kerran Tallenna-nappia, tulee esiin kyseisen liikennöitsijän kaikki ajoneuvot ja niihin liitetyt tuotteet. Muista poistaa turhat joille ei halua automaksua (tai muita maksuja). Listanäkymässä on aina vain yksi rivi (=tilaus) kullakin liikennöitsijälla, eli kaikki liikennöitsijän automaksut lisätään yhdelle tilaukselle.

  5. Kun maksut halutaan ajaa, pitää Laskutus-osiossa Esitilitys-välilehdellä valita ajon tyypiksi “Vuokrat ja maksut”, sitten valita alkaen ja saakka (hinnastosta katsotaan hinta aina loppupäivän mukaan). Tarkista, että “Laske automaksut” -valinta on valittuna. Valitse Tilitysrytmi (kaikki = koko hinnastossa oleva hinta, 2 krt kk = puolet hinnastossa olevasta hinnasta) ja käynnistä eräajo.

  6. Lopuksi tee tilitys.

  7. Automaksujen eräajossa valitsemasi aikavälin mukaiset myyntirivit näet kun menet Tilausten hallinta → Maksutilaukset → avaa tilaus → Myynnit. Täältä näkee myös tilityksen tilan, eli onko jo tilitetty vai ei.

Tämä on varsin iso prosessi, mutta kun on kerran tehnyt vaiheet 1-4, toistuvat vain vaiheet 5-6 säännöllisesti. Tätä pyritään yksinkertaistamaan.

Muu tilityksessä vähennettävä maksu

Liikennöitsijälta voidaan vähentää tilityksessä maksuja joko suoraan tai tuotepohjaisesti. Vähennys ilman tuotetta: aloita allaolevan ohjeen kohdasta 2.

Huom: luo tilitysvähennystä varten ensin tili ja kustannuspaikka Asetukset-osiossa.

  1. Luo tuote, joka halutaan veloittaa. Mene perusrekisteriin → Tuotteet → Luo uusi → anna vähintäänkin nimi, tyyppi (oltava “Palvelu”), tuotteen koodi ja oletus määräntyyppi (voi olla mikä vain, tyypillisesti sopii ehkä parhaiten kpl). Alityyppi “Normaali”. Tallenna.

  2. Mene vasemmasta navigaatiosta Laskutus-osioon, valitse Esitilitys-välilehti.

  3. Klikkaa Uusi tilitysvähennys -nappia.

  4. Täydennä sivun yläosan tiedot (vähintään punaisella merkityt kentät).

  5. Klikkaa Tallenna-nappia.

  6. Klikkaa Lisätilitysrivit -laatikosta +Lisää veloitus/laskurivi -painiketta.

  1. Täydennä rivin tiedot (vähintään punaisella merkityt kentät)

  1. Summa on mahdollista jaksottaa useampaan erään kohdassa “Vähennyseräkaava" Esim. SUM/3.
    Erät veloitetaan liikennöitsijälle määriteltyjen tilitysjaksojen perusteella, esim. jos liikennöitsijällä on tilitysjakso kerran kuukaudessa, erät veloitetaan kerran kuukaudessa, vaikka tilityksiä olisi useammin.

  2. Lisää tuote, jos tilitysvähennys perustuu siihen (ja loit sen kohdassa 1.)

  3. Klikkaa Tallenna-nappia.

  4. Voit tarkistaa, että tilitys on menossa oikein kirjoittamalla liikennöitsijän ja klikkaamalla “Tuleva tilitys -raportti” -nappia.

Muu laskutettava maksu

Erillislaskun kautta voi laskuttaa “mitä tahansa”.

  1. Mene vasemmasta navigaatiosta Laskutus-osioon, olet Esilaskutus-välilehdellä.

  2. Klikkaa Uusi erillislasku-nappia.

  3. Aukeaa sivu uuden erillislaskun luontiin.

  4. Täydennä laskun ja laskunsaajan tiedot.

  5. Klikkaa Tallenna-nappia.

  6. “Lisää veloitus/laskurivi” -painike muuttuu aktiiviseksi ja voit lisätä laskulle veloituksia.

  7. Täytä vähintään punaisella merkittyjen pakollisten kenttien tiedot ja tallenna.

  8. Lisää tarvittaessa liite yläreunan Liitteet-painikkeesta.

  9. Tallenna muutokset.

  10. Tallennuksen jälkeen palaa takaisin Esilaskutus -välilehdelle. Luotu erillislasku löytyy nyt sivun alaosan esilaskujen listauksesta.

  11. Tarkista lasku valitsemalla laskurivin vasemmalta puolelta checkbox ja klikkaa “Laskun kuva” -painiketta tai käytä PDF-esikatselua.

  12. Jos lasku on OK, hyväksy se, jolloin se siirtyy Hyväksytyt laskut -välilehdelle ja taloushallintaintegraatioon (jos sellainen on).

  13. Huom. Huom. Huom. Erillislasku ei ainakaan minun käsittääkseni vaikuta mitenkään tilityksiin vaan on laskutukseen liittyvä asia. Huom: erillislasku on valmis esilasku silloin kun kaikki sille halutut veloitusrivit on tallennettu, jos ei tarvitse tarkistaa muita asioita laskutuksesta, riittää kun varmistaa, että erillislasku on kunnossa (avaa PDF:nä). Näitä ei käsittääkseni kyllä mene automaattisesti tilityksiin. Tosin en kyllä ole siitä aivan varma. Tuo tulisi tarkistaa koodista.

Samalla idealla myös tilitykseen voi luoda lisärivejä.

Ohjeita

Tilitysrytmi
Hinnastojen ja sopimusten yleisohje
Tuotteiden hinnoittelu: hintataulukot ja kaavat
Kilometrihinta (km-yksikkö-nousu: m3, kpl, tonni…) -hinnasto
Alueet
Aluehinnoittelu ilman postinumeroita
Alue-kilo/tonni/kuutio/jne. -hinnasto
Kiinteä kilometrivälihinta
Hinnastot: alue-kaava -hinnoittelu
Kysymys: miten kilometritaulukkohintaisen tuotteen hinnoittelun saa toimimaan ilman erillistä ajomatkatuotetta?
Ostohinnastot ja -sopimukset
Ostohinnastojen ja -sopimusten kaavamäärittelyt
Tilityshinnoittelu: tilityskaavat: provisio ja ajonvälitysprosentti
Takuuhinnoittelu
Liikennöitsijältä veloitettavat maksut
Liikennöitsijän negatiivinen tilitys