Ostohinnastojen ja -sopimusten kaavamäärittelyt

Ostohinnastoissa ja -sopimuksissa on Provisio- ja välityskaavat -osio, jossa voi kirjoittaa kaavat, joiden mukaan provisio ja/tai välityspalkkio lasketaan. Kun osion avaa, on ylimpänä kentät, joihin voi syöttää lukuja jotka reagoivat alempana olevien kenttien kanssa. Eli kun vaikka Välityspalkkio-kenttään laittaa kaavaksi SUM, niin se hakee ylemmän kentän (“Tilausrivin kokonaissumma”) arvon laskennan tulos -kohtaan. Tästä kuva alla. Samassa kuvassa on oikealla (“Provisiokaava”) hieman monimutkaisempi kaava, eli kaavat voivat olla lähes mitä tahansa.

Järjestelmä hakee välitysprosenttia tilitykseen seuraavalla tavalla:

  1. Ostosopimukselta ajoneuvokohtaista

  2. Ostosopimukselta yleistä

  3. Ostohinnastosta ajoneuvokohtaista

  4. Ostohinnastosta yleistä

Kaavoja löytyy myös hinnasto- ja sopimusrivejä klikkaamalla, “Yleishinnoittelu”-välilehdeltä:

Hinnastosta tai sopimuksesta hinnasto-/sopimusriviä klikkaamalla näkymän alaosaan tulee esiin tuotteiden hintojen ja tilitysten määrittelyosio, jossa on useita välilehtiä. Näistä yksi on “Yleishinnoittelu”, jossa tuotteille voi määritellä erilaisia kaavoja, jonka mukaan liikennöitsijälle/liikennöitsijöille tilitetään. Tilityskaavat toimivat kaikilla muilla tuotteilla paitsi eivät materiaalituotteilla silloin, kun käytetään kiviainesluokkaan kuuluvaa tilaustyyppiä (koska silloin tuotteille lasketaan myös rahti ja pyöräkuormaajatilitykset).

Huom: tilauksella miinuskaava (esim. (PCS-1)*á-hinta) muuttaa á-hintaa. LogiPlanin laskennat perustuvat á-hintoihin, siksi se on pakko muokata kaavan mukaisesti. Esimerkki: (PCS-1)*20 => 10 pudotuspaikkaa = (10-1)*20 => ilman kaavaa á-hinta 20€, mutta kaavan kanssa á-hinta on 18€.

Tilausluokkiin on luotu yleistyyppi, joka mahdollistaa aina kaikkien tuotteiden tilittämisen tilityskaavoja käyttäen. Omia tilaustyyppejä voi siis luoda asetuksissa: Asetukset → Omat luokitukset → Uusi luokittelutekijä → Luokan tyyppi = Tilaus. Materiaaleja ei kuitenkaan tilitetä yleistyypilläkään, jos hinnastoissa ei ole määritelty mitä tilitetään ja/tai jos tuotteen tiedoissa on valinta, ettei tilitetä. Yleistilaus tilaustyyppinä tuo tilausnäkymään enemmän kenttiä, esimerkiksi Kappaletavara tilaustyyppinä näyttää vain kappaletavaran palvelutuotteen ja tavarakuvauskentän. Etenkin Fluidissa (ajoneuvosovellus) tehtävän Jälkitallennuksen näkökulmasta yleistyyppi on tärkeä, koska jälkitallennukselle ei Fluidissa valita tyyppiä.

Ohjeita

Hinnastojen ja sopimusten yleisohje
Tuotteiden hinnoittelu: hintataulukot ja kaavat
Kilometrihinta (km-yksikkö-nousu: m3, kpl, tonni…) -hinnasto
Alueet
Aluehinnoittelu ilman postinumeroita
Alue-kilo/tonni/kuutio/jne. -hinnasto
Kiinteä kilometrivälihinta
Hinnastot: alue-kaava -hinnoittelu
Kysymys: miten kilometritaulukkohintaisen tuotteen hinnoittelun saa toimimaan ilman erillistä ajomatkatuotetta?
Ostohinnastot ja -sopimukset
Ostohinnastojen ja -sopimusten kaavamäärittelyt
Tilityshinnoittelu: tilityskaavat: provisio ja ajonvälitysprosentti
Takuuhinnoittelu
Liikennöitsijältä veloitettavat maksut
Liikennöitsijän negatiivinen tilitys