Kysymys: olen lisännyt tuotteet, miten hinnoittelu tapahtuu?

Tilauksella voi halutessaan antaa hinnan tai yliajaa hinnastoista tulevan hinnan “Sovittu hinta” -checkboxin avulla.

Hinnoittelu rakennetaan Hinnastot-osiossa. Sekä myynti- että osto-/tilityspuoli rakentuvat hierarkisesti: sopimukset ovat asiakas- ja liikennöitsijäkohtaisia, kun taas hinnastoja voi rakentaa joko tietylle asiakasluokalle tai sopimusryhmälle (liikennöitsijöille) tai tehdä ihan avoimia hinnastoja. Hierarkiaa voi käyttää esimerkiksi niin, että määrittelee avoimeen hinnastoon kaikille yhteiset hinnat, luokka/ryhmäkohtaiseen hinnastoon kyseisen luokan/ryhmän hinnat ja sopimuksiin asiakas-/liikennöitsijäkohtaiset hinnat. Järjestelmä katsoo aina ensin sopimustasoa ja jos se ei löydä sieltä hintoja, tarkistaa se, että onko sopimuksella “Hae hintoja myös hinnastosta” -valinta päällä. Jos on, niin järjestelmä katsoo löytyykö luokalle/ryhmälle omaa hinnastoa, jos kyseistä hinnastoa ei löydy, niin järjestelmä katsoo onko yleisiä hinnastoja. Jos “Hae hintoja myös hinnastosta” -valinta ei ole päällä, niin järjestelmä lopettaa etsimisen sopimustasolle ja jos se ei löydä hintoja sopimukselta, niin hintoja ei nouse myöskään tilaukselle.

Hinnastot ja sopimukset toimivat sillä idealla, että käyttöliittymän yläosassa määritellään perustiedot ja ne tallentamalla tulee alapuolelle mahdolliseksi tehdä rivejä. Näillä riveillä määritellään ovatko hinnat voimassa esim. tietyltä montulta noudettaessa tai tiettyyn paikkaan vietäessä tai vaikka vain tietyllä työmaalla. Kun riviä klikkaa, pääsee antamaan varsinaiset hinnat. Materiaali- ja palvelutuotteiden lisäksi on takuuhinnoittelu sekä yleishinnoittelu, jossa voi käyttää kaavoja tuoteryhmien ja tuotteiden hinnoitteluun. Ensin painetaan “Lisää hintaluokka” -nappia, jonka jälkeen lisätään tuote. Hintaluokkaa ei siis ole pakko valita, mutta järjestelmä mahdollistaa sen avulla eri hintojen määrittelemisen käytetyn kaluston mukaan. Materiaalituotteet-osiossa Rahtihinta-kenttään voi lisätä kuljettajalle tilitettävän rahdin osuuden ja pyöräkuormaajan työn osuuden. Näitä ei ole pakko käyttää, vaan tilitettävät hinnat voi määritellä myös ostohinnastojen / -sopimusten puolella.

Tuotteella voi hinnan perusteena olla á-hinta tai sitten voi valita erilaisista taulukoista. Vaihtoehdot saa esiin Hinnan peruste -otsakkeen alta alasvetovalikosta. Taulukon saa auki vasta kun tekee valinnan ja tallentaa - sitten ilmestyy pieni taulukkonappi hinnan kohdalle.

Ohjeita esim: