Tilitys

Autoilijalle voidaan tilittää tuote suoraan, osa siitä tai käyttää kaavoja. Hinta tai kaava määritellään ostohinnastoissa ja/tai ostosopimuksilla, niistä enemmän täällä: Tilityshinnoittelu: tilityskaavat: provisio ja ajonvälitysprosentti

Huom: jotta jostain tuotteesta voidaan tilittää jotain liikennöitsijälle, tulee tuotteen tiedoissa olla valinta ”Tilitä liikennöitsijälle” päällä. Jos kyseinen valinta ei ole päällä, ei tuotteesta mene myöskään ajonvälitysprosenttia.

Ajovälityspalkkio tilityksistä vähennetään vasta tilityslaskelmassa. Eli siinä lasketaan auton kaikki ajovälityspalkkion piiriin kuuluvat tilitystapahtumat yhteen ja vasta tuosta yhteensä-summasta tehdään yksi ajovälityspalkkio-tapahtuma joka siitten miinustetaan tilityslaskelmassa. Tarkemmin aiheesta löytyy täältä: Liikennöitsijältä veloitettavat maksut

Tilitysprosessi

  • Valitse vasemman reunan navigaatiosta Laskutus.
  • Avaa Esitilitys-välilehti.
  • Anna Liikennöitsijän (autoilijan) nimi, valitse listalta. Jos jätät kentän tyhjäksi, ajetaan esitilitysajo kaikille liikennöitsijöille.
  • Anna alkaen ja saakka -päivämäärät.
  • Klikkaa “Käynnistä tilitysajo” nappia. Erä-ajot ikkunaan ilmestyy tilitysajo.
  • Ajon valmistuttua alaosaan tulee uusi esitilityslasku/esitilityslaskuja.
  • Valitse esitilityksen numeron vasemmalta puolelta check box ja paina Tilityslaskun kuva -nappia, jolloin järjestelmä tekee PDF-tiedoston tai klikkaa “PDF-esikatselu pois päältä” -nappia tarkasta tilitys/tilitykset.
  • Jos esitilityslasku on kunnossa niin hyväksy tilitys Hyväksy-napilla. Esitilitys katoaa listalta ja Hyväksytyt tilitykset välilehdelle muodostuu Tilitys.

Huom: kun esitilityksen hyväksyy, lähtevät reskontratiedot taloushallinto-ohjelmistoon (kunhan integraatio on olemassa ja päällä) ja tilitysraportti lähtee sähköpostiin niille liikennöitsijöille, joille on lisätty sähköpostiosoite ja on valittu “Tilitysraportin toimitustapa” -alasvetovalikosta “Sähköposti”. Tässä sähköpostiin menevässä tilitysraportissa ei ole mukana esitilityksessä ja hyväksytyissä tilityksissä (PDF) näkyvää laskuosuutta (tiedoston alussa) vaan pelkästään tilitysraportti.

Huom: jos haluaa printata tai muuten ottaa tiedostoon liikennöitsijälle pelkän tilitysraportin, tulee käyttää “Tilitysraportti”-nappia. Eli ensin valitaan hyväksyttyjen tilitysten listalta ne tilitykset, jotka halutaan printata ja sitten painetaan näkymän yläosasta “Tilitysraportti”-nappia. Jos painetaan “PDF”-nappia, tulee tiedostoon mukaan myös laskuosuus tiedoston alkuun.

Tarkempi ohje tilitysraportin toimitustavoista: Tilitysraportti: toimitustavat

Tilityslaskulle voi lisätä rivejä myös käsin. Tämä on tehtävä esitilitysvaiheessa, eli mene Esitilitys-välilehdelle, avaa tilityslasku jonka olet tehnyt. Sitten avaa Lisätilitysrivit-välilehti ja klikkaa “Uusi”-nappia. Täytä haluamasi tiedot. Tilityslaskulla esimerkiksi välityspalkkion kk-maksu on eri paikassa kuin käsin syötetyt lisätilitysrivit siksi, että se kuuluu tietylle autolle. Se on LogiPlanin automaattisesti tilitykseen tuoma rivitieto. Käsin lisätyt rivit koskevat koko tilitystä. Jos Esitilitys-välilehdellä avaat jonkin tilityslaskun ja menet Lisätilitysrivit-välilehdelle, niin taulukon oikeanpuolimmainen sarake kertoo mitkä rivit ovat automaattisesti luotuja. Ne tosiaan menevät ennalta määritellyille paikoille autokohtaisesti ja käsin luodut tilityslaskun alimmaiseksi.

!! Tilitysajo käyttää hauissa suunnitteltua tai toteutunutta toimituspäivää. Käytettävä päivämäärä päätellään ominaisuuksien avulla (FEATURE). Jos Zeuksessa on käytä toteutunutta toimituspäivä-ominaisuus päälle niin käytetään toteutunutta toimituspäivää. Muuten suunniteltua. (järjestelmätuki asettaa ominaisuudet päälle). Jos toteutunut toimituspäivä on tyhjä niin tällöin käytetään oletuksena suunniteltua toimituspäivää.

Huom: Järjestelmä nostaa esitilitysajoon ja siten tilitykseen Asetukset-osiossa, Järjestelmäasetukset-välilehden Tilitys-kohdassa olevan “Salli kun laskutettu” ja “Salli kun hyväksytty” -valinnan ohi sellaiset “Hyväksytty”-tilassa olevat tilaukset, joille on laitettu “Ei veloiteta, tilitetään” tai jos tilaus on “Maksettu”-tilassa.