Kysymys: Varastosaldoissa virhe, miten korjata varastosaldo niin, että omakustannushinnan laskenta menee oikein?

Yksi mahdollinen virhetilanne on se, että tilaukselle on merkitty väärä tuote, jolloin tilaukselle merkityn tuotteen saldo on liian pieni, sekä oikeasti myydyn tuotteen saldo on liian suuri. Ensisijaisesti tämä tulisi korjata suoraan tilauksella muuttamalla tuote oikeaksi. Tällöin varastosaldon lisäksi myös laskuilla ja raporteilla näkyy oikea tuote.

Jos tämä ei ole mahdollista, varastosaldo ja omakustannushinta voidaan korjata kohdalleen tuotantoerien kautta. Huom. tämä ei muuta laskuilla tai raporteilla näkyvää tuotetietoa.

Varastosaldoja korjatessa tuotantoerien kautta on tärkeää, että tuotantoerän päivämäärä merkitään oikealle kuukaudelle.

Jos molempien tuotteiden hinta on sama, voidaan korjaus tehdä yhdellä rivillä. Tuotteen hinnan voi tarkistaa varaston etusivulta kyseisen tuotteen kohdalta. Vasemmalle (Raaka-aine) laitetaan tuote, jonka saldo pienenee, oikealle (Lopputuote) tuote, jonka saldo kasvaa. Kiviaineskustannuksiin merkitään tuotteen hinta.

Kun hinta on eri, tarvitaan kaksi riviä. Ensimmäiselle riville lisätään tuote, jonka saldo pienenee (Raaka-aine) ja tälle laitetaan lopputuotteeksi jokin raaka-aineena käytetty tuote, jonka saldoa ei seurata esim. kallio tai louhe, määräksi esim. 1 tonni. Tälle riville on tärkeää lisätä kiviaineskustannuksiin tuotteen hinta omakustannushinnan laskennan takia. Seuraavalle riville lisätään lopputuotteeksi tuote, jonka saldoa kasvatetaan. Tälle riville tulee myös lisätä tuotteen hinta.

Jos korjattavia tuotteita on useampia, voi niiden saldot korjata samassa tuotantoerässä.

Ohjeita: