Kysymys: miten saan kaksi tuotetta eri tileille ja lisäksi laskulle yhdeksi riviksi?

Tileistä tarkempaa tietoa täällä: Tilit

Tileistä lyhyesti ilmaistuna: tärkeintä on, että järjestelmä tietää millä määritteillä millekin tilille halutaan kustannuksia ohjata. Yksi tapa on erilliset tuotteet: kuljetettavasta tuotteesta ja kuljetuksesta omansa. Tyypillisesti nämä ohjautuvat esimerkiksi kuljetuspalvelut-tilille, mutta tuoteryhmälle tai yksittäiselle tuotteelle voi tehdä myös oman tilin.

Esimerkki:
Asiakkaan työmaalta ajetaan rakennusjätettä, jonka hinta määräytyy tonnien mukaan. Lisäksi veloitetaan kuljetuksesta, joka tilitetään liikennöitsijälle (ajonvälitysprosentti otetaan välistä).

  • Luodaan tarvittavat perustiedot (asiakas, tuotteet, kohteet jne.) ja myynti- ja ostohinnastot. Jos tuote tilitetään suoraan liikennöitsijälle, ei sille tarvita ostohinnastoa tai -sopimusta, vaan riittää, että tuote on tilitettävä (valinta tuotteen tiedoissa). Ajonvälitysprosenttia varten tarvitaan ostohinnasto tai -sopimus.
  • Varmistetaan, että tarvittavat tilit ovat olemassa ja niissä on riittävät erottelutekijät, jotta järjestelmä osaa ne valita. Huom: myös tilin verokoodilla on merkitystä. Jos sille valitaan esim. “Yleinen (24 %)” niin sama tulee toki olla myös tilauksella tai vaikkapa tuoteryhmällä, jos käytetään tuoteryhmää tiliohjauksen perusteena.
  • Luodaan tuotteiden yhdistäminen laskulle Hinnastot-osiossa, Laskun tuotekoonti -välilehdellä: Laskun tuotekoonti eli kahden (tai useamman) tuotteen yhdistäminen yhdeksi laskulla Huom: jos laskulle ei haluta mitään muuta kuin kyseinen yhdistetty rivi per tilaus, niin asiakkaan tiedoista tulee ottaa Laskun kooste pois päältä (“Ei koostetta”) ja Tuotekoonti yksikköhinnan mukaan koostettuna laskun kuvassa pois käytöstä.