Fluid: asfalttiajo

Fluidiin kirjauduttua näkyy etusivulla ne ajotyypit, joita käyttäjälle on laitettu.

Kun painaa asfalttiajoa, päätyy asfalttiajojen listaukseen. Tässä näkyvät siis kaikki työmaatilausten varaukset, joihin on laitettu asfalttiajo. Työmaatilauksen / sen varauksen tietojen kanssa saman kehikon sisällä on sininen nappi, josta painamalla pääsee ajamaan varsinaisen tilauksen.

Asfalttiajossa suurin osa tiedoista on vain luettavissa, muokata voi hintaluokkaa ja materiaalia. Määrittelyssä on nyt asfalttiaseman valitsemisen mahdollistaminen.

Vaihda materiaali -napista aukeaa näkymä, jossa näkyvät työmaatilaukselle Materiaalit-kohdassa määritellyt tuotteet. Haluttu tuote valitaan painamalla sitä ja sen jälkeen Tallenna-nappia. Huom: jos työmaatilauksen Materiaalit-kohtaan ei määrittele tuotteita, näkyy tässä kaikki järjestelmän tuotteet, joten tuotteet kannattaa määritellä työmaatilauksella.

Ensimmäinen vaihe asfalttiajossa on Punnitse. Kyseistä nappia painamalla aukeaa näkymä, jossa voi ylhäällä valita onko kyse punnituksesta vai tyhjäpainopunnituksesta, sen alapuolella voi valita pyöräkuormaajan (jolle voi kuormauspyynnön lähettää alempana näkyvän “Lähetä vaa´alle” -napin painalluksella) joskin asfalttimassat kuormataan yleensä suoraan sekoittimesta asfalttiasemalla. Nuppi-, Perä- ja Yhdistelmä-napit vievät suoraan siltavaa´an operointiin, joka vaatii toimiakseen rajapinnan. Käsinsyöttö-napista pääsee syöttämään lastatun määrän käsin ja Jatka punnitsematta -nappi ohittaa punnituksen ja samalla määrän syöttämisen kokonaan.

Tältä näyttää käsinsyöttö:

Punnituksesta siirrytään suoraan ajoon, jolloin kilometrien ja ajoajan laskenta käynnistyy. Kyseiset automaattituotteet laskevat määrää Ajomatka- ja Ajoaika-tuotteille.

Perillä-napin painalluksesta käynnistyy odotusaika, joka kerää aikaa Odotusaika-tuotteelle.

Kun painetaan Aloita purku -nappia, käynnistyy ajan kerryttäminen Tuntityö-tuotteelle.

Purettu-napin painaminen lopettaa ajan kerryttämisen Tuntityö-tuotteelle, jolloin aukeaa asfalttiajon viimeinen näkymä. Tässä näkymässä voi kirjoittaa laskulla asti näkyviä huomautuksia. Hyväksy-napin painamisesta tilaus kuittaantuu toimitetuksi.

Näkymä palaa asfalttiajon työmaatilausten varausten listanäkymään kun tilauksen kuittaa hyväksytyksi. Edellisen tilauksen kopiointi uudeksi onnistuu helposti Kopioi edellinen tilaus -napista.

Asfalttiajojen listanäkymästä pääsee myös ajamaan siirtoa ja urakkaa sekä liittymään työmaalle.

Siirto / Tuntiajo -napista pääsee ajamaan siirtoa, joka tyypillisesti tarkoittaa ajoa hallilta/tallilta/toimistolta asfalttiasemalle, työmaalta toiselle tai työmaalta hallille/tallille/toimistolle. Siirrossa voi valita, lasketaan automaattisesti tunnit, kilometrit vai molemmat. Lisäksi valitaan asiakas, lisätään työnumero (tämä linkittää siirron työmaatilaukseen), vaihdetaan hintaluokka tarvittaessa ja valitaan sopimusryhmä.

Usein siirrolle on eri hinnat kuin varsinaiselle asfalttiajolle, joten “Siirto, nuppi” ja “Siirto, kasetti” ovat varsin tyypilliset hintaluokat eri askelimääräisten hintaluokkien rinnalla. Sopimusryhmä liittyy niin ikään hinnoitteluun, hinta ja ajonvälitysprosentti kun voivat vaihdella riippuen siitä, onko kyseessä omat kuskit vai ulkopuoliset.

Siirtoa ei voi lopettaa ennen kuin on kirjoittanut huomautuksiin jotain.

Urakka-ajo-napista päätyy näkymään, jossa voi ajaa puhtaasti tonneilla. Ajotyypissä toimivat työnumero, hintaluokka ja sopimusryhmä kuten siirrossa. Urakka-ajo niin ikään vaatii huomautuksiin tekstiä/numeroita, jotta sen voi kuitata valmiiksi.

Liity työmaalle -napista pääsee etsimään työmaatilauksen nimellä tai numerolla työmaatilauksen ja liittymään siihen.


Asfalttiajo Zeuksessa: Asfalttiajot / Massanajot LogiPlanissa