Ympäristöministeriö: SIIRTO-rajapinta

Alle on koottu tärkeitä asioita Ympäristöministeriön siirtoasiakirjarajapinnasta ja sen käyttöönotosta.

Rajapinta avautui 1.9.2022 ja se vaatii laajemmin tietoja kuin mitä LogiPlanissa on siirtoasiakirjalla ollut. Useita näistä tiedoista laitoimme tuotteen taakse, jotta niille voi valita oletuksia. Jotta kentät tulevat esiin, pitää tuotteen olla materiaalituote, jonka alityyppinä on “Jätelaji”.

Rajapinta vaatii kaikista jätetuotteista jätekoodin, alkuperän, tyypin ja vaihtoehtoisesti hyödyntämis- tai loppukäsittelytoimet. Alkuperän kohdalla valinta “Muu” aiheuttaa sen, että kuvausteksti on pakollinen. Jäteöljytuotteista vaaditaan jäteöljyn tyyppi (perustuu jätekoodiin).

image

Vaarallisesta jätteestä vaaditaan lisäksi ominaisuudet, pakkaustapa ja olomuoto, jotka kaikki ovat valintalistoja. POP-jätteestä vaaditaan koodi ja pakkaustapa (niin ikään valintalistoja). Olomuodon ja pakkaustavan kohdalla valinta “Muu” aiheuttaa sen, että kuvausteksti on pakollinen. Vaarallisten ja POP-jätteiden lisätietojen syöttämiseen tarvittavat kentät tulevat esiin sen mukaan, mikä on jätteelle valittu tyyppi.

Huom: alasvetovalikkojen koodit ovat sellaisia, joita meidän on käytettävä, mutta osa niistä ei välttämättä toimi rajapinnassa. Huomasimme esim. että hyödyntämistoimen koodeista R1 on sellainen jonka voi valita, mutta rajapinta ei hyväksy sitä, vaan sen sijasta pitäisi valita joko R1.1 tai R1.2. Ilmoittakaa meille aina kaikki mahdolliset tiedot siirtoasiakirjasta, joka ei mene rajapinnasta läpi. Ottakaa mieluusti snippi koko näytöstä ja laittakaa se tukitikettiin mukaan.

LISÄKSI vaaditaan:

  • Jätteen haltija eli asiakas: nimi+Y-tunnus+osoite+yhteyshlö (nimi+puh.nro) => näille oletukset haetaan asiakkaan tiedoista.
  • Kuljetusyritys: nimi+Y-tunnus+osoite+yhteyshlö (nimi+puh.nro) => näille oletukset haetaan kuljetusyrityksen tiedoista. HUOM: auton perusteella, eli kun valitaan auto, täydentyvät tiedot sen liikennöitsijän tiedoilla, kenen auto on kyseessä. Jos käytetään “Kuljetusyrityksen nimi” -kenttää, haku tehdään PRH:n rekisteristä ja sieltä tulevat vain ne tiedot, mitä rajapinta tarjoaa. PRH myöskin tarjoaa rajapinnan kautta vain osakeyhtiöt.
  • Käsittelylaitos: nimi+Y-tunnus+osoite+yhteyshlö (nimi+puh.nro) => näille oletukset haetaan vastaanottokohteen tiedoista.
  • Nouto-osoite => oletus haetaan noutokohteelta.
  • Vastaanotto-osoite => oletus haetaan käsittelylaitokselta eli vastaanottokohteelta.
  • Tuotteen kuvausteksti => oletuksena tulee tuotteen nimi.
  • Päivämäärät sekä ajankohdalle että toimituspäivämäärälle. Jälkimmäiseen kopioituu oletuksena ensimmäisen päivämäärä +1h.

Kaikkea voi säätää siirtoasiakirjalla, mutta käsityön minimoiseksi kannattaa laittaa yllämainitut tiedot kohdilleen.

Siirtoasiakirjalla on Näytä tarkistuslista -nappi, josta näkee mitä rajapintaan vaadittavia tietoja puuttuu. Rajapinnan näkökulmasta validien siirtoasiakirjojen tiedot saadaan lähtemään automaattisesti rajapintaan joka yö (laittakaa pyyntö tukeen, jos haluatte tämän toiminnon päälle), mutta siirtoasiakirjoja voi lähettää myös yksitellen rajapintaan (mainitun tarkistuslista-napin vieressä on sille nappi); esimerkiksi ne siirtoasiakirjat, jotka generoivat virheilmoituksen, voi täydentämisen jälkeen lähettää vaikka heti manuaalisesti tästä siirtoasiakirjalla olevasta napista. Myös siirtoasiakirjojen listanäkymästä voi siirtää nappia painamalla kaikki siirtoasiakirjat (jolloin toki siirtyvät vain ne, joissa on kaikki rajapinnan vaatimat tiedot).

Täältä löydätte vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koskien SIIRTO-rekisteriä: Jätteiden keräys, kuljetus ja välitys Suomen sisällä