Vaihtolava

Vaihtolavatilaus

Vaihtolavatilausta ollaan uusimassa. Ns. vanhalla puolella on olemassa vaihtolavatilaus, mutta sitä ei ole tuotu uudelle puolelle, koska se ei aja asiaansa niin hyvin. Vaihtolavatilaukset hoidetaan niin vanhalla kuin uudella puolella tyypillisesti maansiirto- tai kappaletavaratilauksen kautta. Myös jätekuljetustilaus toimii hyvin, koska sille voi lisätä rajattomasti niin materiaali- kuin palvelutuotteita.

Tilausta edeltävät toimet

  1. Luo asetuksissa (Omat luokitukset) uusi tilausluokittelu, jonka luokka on Jätekuljetus ja tyyppi Toimitus, nimeä se vaikka “Vaihtolavatilaukset” tai vastaavasti.

  2. Luo asetuksissa tuoteryhmä, nimeä vaikka “Vaihtolavat”. Tämän hyöty lähinnä on siinä, että se niputtaa siihen kuuluvat tuotteet yhteen. Esimerkiksi tilille voi määritellä tuoteryhmän, jolloin järjestelmä käyttää sitä tuoteryhmän tuotteille ja ohjaa niiden myynnit samalle tilille. Paitsi toki, jos vaihtolavatilauksista jätemaksut ja normaalit kuljetusveloitukset pitää viedä niille tileille, mille ne muutenkin viedään.

  3. Luo asetuksissa asiakasluokka, nimeä vaikka “Vaihtolava-asiakkaat”, jos on asiakkaita, jotka ovat pelkästään vaihtolava-asiakkaita. Tyypillisemmin tosin taitaa olla niin, että asiakkailla on myös kaikennäköisiä muita kuljetuksia ja tilauksia.

  4. Luo perusrekisterissä tarvittavat palvelutuotteet (esim. “Vaihtolavan toimitus”, “Vaihtolavan välityhjennys”), oletus määräntyypiksi “kpl” (tai miten haluat) ja alityypiksi “Normaali”. Lisää niihin luomasi tuoteryhmä. Muista ruksia “Tilitä liikennöitsijälle” ja “Näytä mobiilissa” jos näitä toimintoja tarvitaan. Luo toki tarvittavat materiaalituotteet myös, jos et ole kaikkia vielä luonut.

  5. Jos et ole vielä luonut myyntihinnastoja ja -sopimuksia, niin nyt niitä olisi hyvä luoda. Joko siis myyntihinnasto luomallesi asiakasluokalle tai myyntisopimus tietylle asiakkaalle. Oli kyseessä uusi tai vanha hinnasto (tai sopimus), niin lisää hinnastorivi, joka on tyyppiä Jätemateriaali ja lisää siihen tarvitsemasi palvelu- ja materiaalituotteet (jos et ole tällaista jo tehnyt).

Esimerkkejä miten on käytetty:

Maansiirtotilaus

Vaihtolavan vuokra ja tyhjennys on toteutettu niin, että ovat erillisinä tilauksina. Nouto- ja toimituskohde ovat samat, mutta ajat (pvm+klo) eri. Tuotteet ovat “Vaihtolavan vuokra” ja “Vaihtolavan tyhjennys” (tosiaan kummatkin omana tilauksenaan). Pvm-välin voi kirjata esimerkiksi tilauksen huomautuksiin.

Kappaletavaratilaus

Nouto- ja toimituskohde ovat samat, mutta ajat (pvm+klo) eri. Tuotteina ovat omilla riveillään Vaihtolavan toimitus, Vaihtolavan tyhjennys ja Vaihtolavan vuokra. Tilauksen huomautuksiin on kirjattu lavan tyyppi (esim. sekajätelava), pvm-väli ja tilaajan nimi.

Jätekuljetus

Vaihtolavan toimitus ja vuokra sekä tyhjennys on toteutettu niin, että ovat erillisinä tilauksina. Nouto- ja toimituskohde ovat samat, mutta ajat (pvm+klo) eri. Tuotteet ovat “Vaihtolavan toimitus” ja “Vaihtolavan vuokra” sekä “Vaihtolavan tyhjennys” (kaksi eri tilausta). Pvm-välin voi kirjata esimerkiksi tilauksen huomautuksiin. Tähän malliin on helpompi lisätä myös materiaalituotteet ja kohdentaa ne siten oikeaan vaiheeseen. Tällä tavalla toimittaessa on useampi tilaus liittyen samaan vaihtolavakokonaisuuteen, mutta näin saa helpommin myös aina oikean auton oikeaan vaiheeseen.

Jätekuljetusta on käytetty myös niin, että nouto- ja toimituskohde ovat eri, mutta pvm sama (kellonaika eri). Tuotteina ovat omilla riveillään Vaihtolavan toimitus, Vaihtolavan tyhjennys ja Vaihtolavan vuokra. Tyhjennyksiä voi olla useita, koska osa on välityhjennyksiä. Tilauksen huomautuksiin on kirjattu lavan tyyppi (esim. sekajätelava), pvm-väli ja tilaajan nimi.