Liikennöitsijän toimintavakuusmaksu

Toimintavakuusmaksu on autokohtainen maksu, jonka määrä voidaan merkitä autolle manuaalisesti sen mukaan, minkä verran liikennöitsijä on maksanut, tai se voidaan lisätä järjestelmään tilitysvähennyksenä, jolloin se vähennetään liikennöitsijän tilityksistä.

Toimintavakuusmaksun kertymälle on oma kenttänsä ajoneuvon tiedoissa, johon kirjataan maksettu summa ja tallennetaan.

image

Jos toimintavakuusmaksu halutaan veloittaa liikennöitsijältä tilitysvähennyksenä, ensin sille tulee luoda oma tuote tuoterekisteriin. Tuotteelle täydennetään halutut tiedot ja sen alityypiksi asetetaan “Toimintavakuusmaksu”.

Kun tuote on tehtynä, voidaan toimintavakuusmaksusta tehdä tilitysvähennys.
Esitilitys -välilehdellä klikataan keltaista “Uusi tilitysvähennys” -painiketta. Tilitysvähennykselle täydennetään ensin yläreunan tilityslaskun tiedot, vähintään tilityslaskun päivämäärä ja liikennöitsijä ja tallennetaan. Tallennuksen jälkeen klikataan “Lisää veloitus/laskurivi” -painiketta ja täydennetään tarvittavat tiedot.
HUOM. Lisää toimintavakuudelle luotu tuote “Tuote” -kenttään ja ajoneuvo, jolle toimintavakuusmaksu kohdistuu “Ajoneuvo” -kenttään. Nämä eivät ole pakolliseksi asetettuja kenttiä, mutta ne tiedot tarvitaan.

Toimintavakuusmaksun voi myös jakaa eriin, käyttäen “Vähennyseräkaava” -kenttää. Esim. kaava SUM/2 jakaa maksun kahteen erään.

Kun tilitysvähennys on tehty ja tallennettu, nousee se vähennyksenä mukaan liikennöitsijän provisiotilitykseen. Kun provisiotilitys, jossa ajoneuvon toimintavakuusmaksu on mukana, hyväksytään, päivittyy tieto vähennetystä summasta ajoneuvon “Toimintavakuuskertymä” -kenttään.

Huom. Jos toimintavakuusmaksu jaetaan eriin, jää esitilitys-välilehdelle sille luotu tilitysvähennys näkyviin sivun alalaidan listanäkymään, kunnes kaikki erät ovat vähennetty. Sitä ei hyväksytä, eikä poisteta, vaan se poistuu listanäkymästä, kun kaikki erät on vähennetty.