Käyttöoikeusryhmät

Järjestelmässä on mahdollista luoda käyttöoikeusryhmiä, joiden avulla rajataan käyttäjille näytettäviä vasemman navigaation nappeja, osioiden välilehtiä ja sivujen osioita. Käyttöoikeusryhmien avulla voi määritellä myös sitä, onko käyttäjä oikeus paitsi nähdä, myös muokata tiettyjä tietoja. Käyttäjä voi kuulua useaan käyttöoikeusryhmään. Käyttöoikeusryhmien hallinta löytyy Asetukset-osiosta, Käyttöoikeuksien hallinta -välilehdeltä, tai vaihtoehtoisesti voit painaa näppäimistöltä CTRL+K ja hakea aukeavasta popupista hakutermeillä “käyttöoikeuksien hallinta”.

Käyttöoikeusryhmillä voi paitsi rajata pääsyä tiettyihin tietoihin, myös toisaalta yksinkertaistaa käyttöliittymää: käyttäjä näkee vain työssään tarvittavat vasemman navigaation napit, osioiden välilehdet sekä sivujen osiot, jolloin käyttö on helpompaa.

Käyttäjälle valitaan halutut käyttöoikeusryhmät käyttäjän tiedoissa.

Yläosassa näkymää annetaan käyttöikeudelle nimi, valitaan mihin ohjelmistoihin kyseisellä käyttöoikeudella on pääsy ja mikä käyttöoikeuden tyyppi on:

Oikealla ylhäällä näkyvä Rajoitukset-valinta liittyy siihen, jos halutaan laittaa liikennöitsijälle Jakelu-ajotyyppiin liittyvä Keikkojen jako -osio näkyviin Liikennöitsijäportaalissa ja osoittaa sinne tietyn tilaustyypin tilaukset liikennöitsijän jaettaviksi omille autoilleen.

Seuraavaksi valitaan sivujen ja valikoiden käyttöoikeudet, eli klikataan valituiksi ne, joihin käyttäjällä on pääsy. Zeuksen rajapintaoikeudet -kohdassa valitaan Zeuksen sisäisistä rajapinnoista ne, joihin käyttäjällä on oikeus. Nämä liittyvät pitkälti siihen, että annetaan oikeus esimerkiksi hakea tai muokata asioita.

Seuraavana alaspäin skrollatessa on valintalista, jossa voi määritellä näkyykö jonkin sivun sisällä oleva lohko/osio:

Alimpana on Fluid-toiminnallisuuksien lista, josta voi valita mitä moduuleja Kuljettaja-käyttäjätyypin käyttöoikeusryhmän käyttäjillä näkyy Fluidissa. Listalla on sekä ajotyyppejä että muunlaisia toiminnallisuuksia.

Huom: aina kun kehitämme uuden osion, kuten viimeksi Projekti-osion, se ei tule automaattisesti näkyviin kenellekään. Myöskään nyt vahvasti kehityksessä oleva sivujen lohkojen/osioiden näkyvyysasetuksien mahdollistaminen ei laita valittavissa olevia asioita automaattisesti päälle. Siksi on tärkeää, että teillä on vastuuhenkilö, joka päivitysten jälkeen tarkistaa oikeudet kohdilleen - jos päivityksessä on tullut jotain uutta käyttöoikeuksien hallintaan.

Järjestelmässä on automaattisesti seuraavat käyttöoikeusryhmät:

 • Asiakas

  • Käyttäjätyyppi: Asiakas
  • Ohjelmistojen käyttöoikeudet: Asiakasportaali
 • Kuljettaja

  • Käyttäjätyyppi: Kuljettaja
  • Ohjelmistojen käyttöoikeudet: Ajoneuvopääte (Fluid)
 • Liiikennöitsijä

  • Käyttäjätyyppi: Liikennöitsijä
  • Ohjelmistojen käyttöoikeudet: Liikennöitsijäportaali
 • Zeuksen peruskäyttö

  • Käyttäjätyyppi: Ylläpitäjä
  • Ohjelmistojen käyttöoikeudet: Zeus, sen perusvalikot

Nämä on hyvä käydä tarkistamassa, jotta kyseisen käyttöoikeusryhmän käyttäjät näkevät kaikki asiat joita haluatte heidän näkevän. Automaattisesti luodut käyttöoikeusryhmät tunnistaa kuvauskentän “Automaattisesti luotu” -tekstistä, jos kukaan teidän ympäristössänne ei ole muuttanut sitä.

On suositeltavaa lisäksi luoda prosessinne näkökulmasta tarvittavat erilaiset käyttöoikeusryhmät, kuten vaikkapa laskuttaja tai liikennöitsijän tuuraaja.

Huom kun järjestelmään tulee uusia sivuja tai valikoita, ne eivät tule automaattisesti näkyviin, vaan ne pitää käydä lisäämässä halutuille käyttöoikeusryhmille. Uusista asioista saa tiedon Changelogilta ja tiivistetysti päivitysviesteistä.

Huom Rajapinnan käyttöoikeusryhmällä saa olla pääsy vain ulkoiseen rajapintaan. Useampi pääsyoikeus olisi tietoturvariski, siksi järjestelmä antaa virheviestejä ja estää pääsyn, jos pääsyoikeuksia on enemmän kuin tarvittava.

Jos oikeuksia muutetaan, aktivoituvat ne vasta seuraavalla kirjautumiskerralla

Tämä sivu vaatii päivittämistä. Vanhentunut 2023-09-05