Hyvityslasku

Jos lasku pitää hyvittää, mennään Laskutus-osion Hyväksytyt laskut -välilehdelle, valitaan lasku(t), klikataan “Laskutuksen ylläpitotyökalut” -nappia ja klikataan “Hyvitä valitut laskut” -kohtaa:

Huom: hyvityslasku ilmestyy Esilaskutus-välilehdelle, jossa se pitää vielä hyväksyä (valitse lasku ja klikkaa “Hyväksy”-nappia).

Huom: jos hyvityslaskun poistaa ennen kuin sitä hyväksyy, niin hyvitysprosessi peruuntuu kokonaan.

! Laskutus ja tilitys ovat LogiPlanissa kaksi erillistä prosessia !

Kun tilitys on jo tilitetty, ei jo tehtyyn tilitykseen tapahdu muutoksia, kun lasku hyvitetään. Kuitenkin laskun hyvityksen yhteydessä myös tilityksestä muodostetaan miinusmerkkinen rivi, sekä uuden laskun hyväksymisestä uusi plusmerkkinen rivi liikennöitsijän tulevaan tilitykseen.

Jos lasku pysyy samana, kuin alkuperäinen lasku, ovat kyseiset summat samansuuruiset, jolloin niiden summa tilityksellä on 0, eli silloin sillä ei ole vaikutusta menneeseen tai tulevaan tilitykseen tai maksettavaan summaan. Jos hyvitetyn laskun korvaavalla laskulla muuttuu tilitettävä summa alkuperäisestä laskusta, jonka perusteella aiempi tilitys on tehty, eroaa rivien summat toisistaan ja seuraavaan tilitykseen tämä tulee näkyviin joko plus- tai miinusmerkkisenä, muutoksesta riippuen.

Alkuperäisen laskun tilalle korjattu lasku

Kun halutaan tehdä alkuperäisen laskun tilalle korjattu lasku, tulee muuttaa alkuperäistä tilausta. Jotta tilausta voi muokata, tulee se ensin palauttaa Toimitettu-tilaan (Takaisin toimitetuksi -nappi). Tilaukselta muutetaan halutut kentät, esim. summa, ja suoritetaan tallennus- ja laskutusprosessi (Tallenna toimitettuna, Hyväksy). Jos haluaa tehdä kokonaan uuden tilauksen, niin alkuperäiseltä tilaukselta pitää valita Maksutapa-kohdasta “Ei veloiteta, ei tilitetä” ja tallentaa tilaus. Tällöin tilaus muuttuu tilaan “Ei laskuteta” ja uuden tilauksen voi tehdä ilman että alkuperäinen nousee laskutusajoihin.

Osahyvitys

LogiPlanissa voi ainakin toistaiseksi hyvittää vain kokonaisia laskuja. Yhden tilauksen hyvitys on työlistalla, laskuhan voi koostua vaikka kymmenistä tilauksista. Jos tulee tarve tehdä osahyvitys, voi sen tällä hetkellä hoitaa niin, että tekee erillislaskun, joka on summaltaan negatiivinen tai lisätä seuraavalle laskulle käsin negatiivisen rivin (avaa lasku, mene Veloitukset-välilehdelle, klikkaa Uusi-nappia ja täytä tarvittavat kentät).

  1. Tee hyvitettävästä summasta negatiivinen tilaus. Huom: sovittu-täppä pitää olla päällä.

  1. Hyväksy tilaus. Järjestelmä muodostaa nyt veloitus- ja tilitysrivit.

  1. Aja laskutus ja hyväksy lasku

  1. Tilitys