CSV-tiedostot Zeuksessa

Merkistö tai koodisivu on tietotekniikassa ja tietoliikenteessä sopimus, joka määrittelee, miten bittiyhdistelminä esiintyvät binääriluvut tulee tulkita johonkin kirjoitusjärjestelmään kuuluviksi merkeiksi. Tietokone pystyy käsittelemään oikein vain sellaisia merkkejä, jotka sisältyvät sen tuntemaan merkistöön. Koska merkistöjä on useita erilaisia, on myös oltava selvillä, mitä merkistöä kulloinkin on käytettävä. Väärän merkistön käyttö johtaa helposti informaation vääristymiseen tai katoamiseen.

Zeus luo tiedostoja UTF-8 -merkistössä, koska tämä tukee laajemmin erilaisia merkkejä. Kun tiedosto avataan Excelissä niin Excel yrittää avata tiedoston asennusmaan oletusmerkistö käyttäen. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa tiedosto yritetään avata ISO-8859-1 merkistöä käyttäen.

Tästä aiheutuu ongelmia, koska Zeuksen luoma tiedosto on eri tavalla koodattu ja täten Excel näyttää mm. öä virheellisesti.

Ongelma johtuu siitä, että Excel ei kysy CSV-tiedoston kohdalla miten tiedosto pitäisi avata.

Jotta tiedosto saadaan avattua oikein joudumme avaamaan tiedoston eri tavalla:

CSV UTF-8 -tiedostojen avaaminen oikein Excelissä - Microsoft-tuki

Jos käytössä on LibreOffice (https://fi.libreoffice.org/) niin tätä ongelmaa ei esiinny, koska LibreOffice kysyy aina lisätietoja avauksen yhteydessä.

LibreOffice on tehokas toimisto-ohjelmisto. Sen yksinkertainen käyttöliittymä ja tehokkaat työkalut tukevat luovuuttasi ja parantavat työskentelysi tuottavuutta. LibreOffice koostuu sovelluksista, jotka tekevät siitä markkinoiden monipuolisimman vapaan ja avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmiston: Writer (tekstinkäsittely), Calc (taulukkolaskenta), Impress (esitysgrafiikka), Draw (piirrokset ja kaaviot), Base (tietokanta ja käyttöliittymä muihin tietokantoihin) ja Math (matemaattiset kaavat).